Κατηγορίες

Κατασκευαστές


Εγγραφείτε στο Newsletter

  • Καταχωρώντας το e-mail σας, μπορείτε να λαμβάνετε ενημερωτικό δελτίο με τα νέα, τις προσφορές και συμβουλές άσκησης
visa

Φωτοπροστασία

     Ο  ήλιος, απαραίτητο στοιχείο για την σωματική και συναισθηματική μας  σταθερότητα, έχει  ευεργετικές αλλά  και νοσηρές ιδιότητες . Η φωτοπροστασία

σήμερα, κρίνεται απαραίτητη για όλες τις ομάδες πληθυσμού, και κυρίως για τα παιδιά και τους εφήβους ,αφού υπολογίζεται ότι το 50-80 % των βλαβών από τον ήλιο λαμβάνει χώρα  κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι ενήλικες που έχουν εκτεθεί πολύ στον ήλιο  κατά την παιδική και εφηβική ηλικία , διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν μελάνωμα ανεξάρτητα απο την περαιτέρω έκθεση στον ήλιο κατά την ενήλικο ζωή τους
Η υπεριώδης  ακτινοβολία  UVB και  UVA  που φτάνει στην επιφάνεια της γης έχει αποδειχθεί ότι  προκαλεί οξεία και χρόνια προβλήματα στο δέρμα.Τα οξεία προβλήματα είναι κατά κύριο λόγο το ηλιακό ερύθημα και έγκαυμα, και τα χρόνια, η φωτοκαρκινογένεση και η φωτογήρανση (δέρμα παχύ, κιτρινωπό, με βαθειές ρυτίδες και καφέ κηλίδες). Υπολογίσιμα, είναι  τα ποσά της ακτινοβολίας που αντανακλώνται πχ από το χιόνι εως 85 % , από την άμμο 17%, από το νερό 5 % και 3% από το γρασίδι. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα σύννεφα επιτρέπουν τη διέλευση εως και 90 % της UVA ακτινοβολίας και ότι κατά τη διάρκεια της οδήγησης ένα σημαντικό ποσοστό της UVA διέρχεται μέσα από τα τζάμια.
Η φωτοπροστασία που παρέχεται απο το ίδιο μας το δέρμα δεν είναι αρκετή και έτσι απαραίτητοι είναι  οι φυσικοί και χημικοί παράγοντες φωτοπροστασίας. Οι φυσικοί παράγοντες είναι  οι ομπρέλες ηλίου, τα ρούχα με πυκνή ύφανση και έντονα χρώματα τα καπέλα που προστατεύουν το πρόσωπο και τα αυτιά, και τα γυαλιά ηλίου που προστατεύουν τα μάτια απο βλάβες όπως ο καταρράκτης. Οι χημικοί παράγοντες δεν είναι άλλοι απο τα ευρέως διαδεδομένα αντιηλιακά . Τα αντιηλιακά πρέπει να έχουν δείκτη προστασίας τουλάχιστον 20 SPF ( δείκτης για τις ακτίνες UVB) και να παρέχουν προστασία και από τις ακτίνες UVA. Ομως αυτή η προστασία είναι εφικτή, εφόσον δεν υπάρχει εφίδρωση και το στρώμα της αντιηλακής  απλώνεται σε αρκετή ποσότητα σε όλο το σώμα, διαφορετικά ο δείκτης προστασίας μειώνεται κατά πολύ.
Συνοπτικά για να απολαύσουμε τον ήλιο χωρίς να υποστούμε τις καταστρεπτικές του συνέπειες θα πρέπει :
1. Να αποφεύγουμε την κάθετη έκθεση στον ήλιο από τις 11 πμ εως και τις 4 μμ, ειδικότερα το καλοκαίρι
2. Τα παιδιά και οι έφηβοι και κυριότερα όσοι από αυτούς έχουν ανοιχτό χρώμα επιδερμίδας και /ή  αρκετές ελιές, με  ανοιχτά μαλλιά,  χρειάζονται  τη μεγαλύτερη δυνατή φωτοπροστασία.
3. Τα αντιηλιακά θα πρέπει να έχουν δείκτη προστασίας 20 και μεγαλύτερο και να αναγράφεται στην συσκευασία ότι παρέχουν προστασία και από τις UVA ακτίνες. Θα πρέπει να απλώνονται 15-30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο, για να μπορέσει να δημιουργηθεί το προστατευτικό φίλμ και σε αρκετή ποσότητα , σε όλο το σώμα και στα αυτιά, στο  κεφάλι σε άτομα με λίγα μαλλιά, στο λαιμό, στις  παλάμες και στα πέλματα. Η εφαρμογή τους πρέπει να ανανεώνεται καθε 2 ώρες και ιδιαίτερα όταν ιδρώνουμε η κολυμπάμε για πολλή ώρα.
4. Σε καμία περίπτωση η χρήση τους δεν πρέπει να ενθαρρύνει την υπερβολική έκθεση στον ήλιο  χωρίς τα συνοδά μέσα φωτοπροστασίας (καπέλο, γυαλιά και κατάλληλο ρουχισμό για τα ανοικτόχρωμα άτομα με/ ή χωρίς πολλές ελιές.)
5. Η φωτοπροστασία στην χώρα μας είναι απαραίτητη σε κάθε είδος εξωτερικής δραστηριότητας ανεξάρτητα από την εποχή.
6. Αποφυγή συχνής χρήσης Solarium.
7. Τα προιόντα για μαύρισμα χωρίς ήλιο, δεν προστατεύουν το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία

< Πίσω

Καλάθι  

(άδειο)ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

 

Π.ΦΑΛΗΡΟ: 210-9884780

 

ΑΙΓΑΛΕΩ: 210-5314633

 

ΚΑΛΛΙΘΕΑ: 210-9571070

 

facebook